Szkoły urocze

w Patchwork

Dzięki takiej kompozycji na południe otwierają się wszystkie przestrzenie służące rekreacji, czyli główne hole i wewnętrzne dziedzińce, po południowej stronie znajdują się także boisko i sala sportowa.

Zespół dwóch szkół skomponowano z bliźniaczych piętrowych budynków założonych na rzucie podkowy, ustawionych frontem do ulicy Grochowej. Budynki są względem siebie nieznacznie przesunięte zgodnie z linią granicy działki, ale ich układ został dostosowany do kierunków świata. Dzięki takiej kompozycji na południe otwierają się wszystkie przestrzenie służące rekreacji, czyli główne hole i wewnętrzne dziedzińce, po południowej stronie znajdują się także boisko i sala sportowa.

Przesunięcie budynków względem siebie umożliwiło wyodrębnienie – poza kameralnymi dziedzińcami wewnątrz „podków” – również rozległego, wspólnego dla obu szkół „dziedzińca-forum” ograniczonego budynkami szkolnymi, blokiem sportowym, parterowym łącznikiem i ażurowymi pergolami. Forum miało służyć nie tylko wspólnej rekreacji, ale także organizacji plenerowych imprez i uroczystości.

Gęsty rytm jasnych żeber konstrukcji kontrastujący z tłem ciemnej ściany wykończonej ciemnozielonym marblitem sam w sobie stanowił niezwykle wysmakowaną kompozycję graficzną. Zestawienie betonu i szkła oraz użytej głównie na ścianach szczytowych cegły nadawało całemu zespołowi klarowny, purystyczny wyraz. Abstrakcyjna elewacja szkoły wraz z zakamarkami dziedzińców miały w zamierzeniu autorki służyć także jako tło dla grupy nowoczesnych rzeźb plenerowych.

Projekt ten, uznany za idealny do warunków miejskich, został wykorzystany we Wrocławiu do budowy szkół jeszcze czterokrotnie. Według jego zaadaptowanej wersji powstały budynki przy ulicach Zygmunta Janiszewskiego, Jantarowej i Trwałej oraz przy placu Fryderyka Engelsa (obecnie plac św. Macieja).

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Co zobaczysz

Wzorcowy projekt szkoły uznany za idealny do warunków miejskich, wykorzystany we Wrocławiu do budowy szkół jeszcze czterokrotnie.

Obiekt na mapie: