Szklany dom

w Patchwork

Zastosowanie szkieletowej konstrukcji prefabrykowanej złożonej z żelbetowych belek i słupów pozwoliło niemal całkowicie wypełnić elewacje szkłem.

Budynek szkoły cofnięto nieco w głąb działki, oddzielając go w ten sposób od ruchliwej ulicy Podwale sporym placem. Od strony ulicy Hugona Kołłątaja należący do szkoły teren rekreacyjny oddzielono wysokim murem, którego wysokość od strony wewnętrznej została zniwelowana łagodną skarpą gęsto obsadzoną zielenią. Od północy ulokowano dwukondygnacyjny budynek mieszczący pomieszczenia socjalne, administracyjne, pomocnicze i gospodarcze oraz mieszkanie służbowe. Podobnie jak w szkole kamienieckiej, miał on stanowić bufor uniemożliwiający osobom niepożądanym dostęp do bloku sal lekcyjnych, w tym wypadku będący także dodatkową „kurtyną dźwiękochłonną”.

Prostopadle do niego wzniesiono wyższy, trzykondygnacyjny budynek mieszczący sale lekcyjne. Konieczność aż takiego spiętrzenia wynikała z wielkości działki – w centrum miasta nie było miejsca na rozległe pawilony. Nieco z boku, po zachodniej stronie korpusu, zlokalizowano salę gimnastyczną z blokiem zaplecza sanitarnego, skomunikowaną z głównym budynkiem parterowym łącznikiem. Na dachu łącznika umieszczono taras, którym przez zewnętrzne schody można było wyjść z korytarza wprost na boisko.

Pierwszy prawdziwie „szklany dom” w historii miasta

Zastosowanie szkieletowej konstrukcji prefabrykowanej złożonej z żelbetowych belek i słupów pozwoliło niemal całkowicie wypełnić elewacje budynku szkłem. Pola wyznaczone przez elementy konstrukcyjne podkreślone ciemnym lastryko wypełniono lekkimi wielowarstwowymi ściankami osłonowymi. Ich drewniana konstrukcja tworzyła jednocześnie ramę okna. Ponad dwie trzecie powierzchni każdego pola stanowiło przeszklenie. Także ścianki podokienne były licowane szkłem – mlecznobiałym, lśniącym marblitem. Szkoła sprawiała wrażenie lekkiej, ażurowej struktury.

Była pierwszym prawdziwie „szklanym domem” w historii miasta. Kontrastowa, biało-czarna kratownica, szklane elewacje, urozmaicona kompozycja brył i płynnie wygięta rampa poprzedzająca główne wejście do szkoły stały się znakami rozpoznawczymi nowej siedziby eksperymentalnej szkoły i synonimem nowoczesności w architekturze powojennego Wrocławia.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Co zobaczysz

Projekt szkoły podstawowej to pierwszy, prawdziwie „szklany dom” w historii miasta. Główne wejście do szkoły stały się znakami rozpoznawczymi nowej siedziby eksperymentalnej szkoły i synonimem nowoczesności w architekturze powojennego Wrocławia.

Obiekt na mapie: