C & A

Dziś już mało kto kojarzy ten budynek ze sklepem odzieżowym C&A, którego filie od 2001 znajdują się w większości dużych centrów handlowych w Polsce, chociaż to dokładnie ta sama firma wzniosła w Breslau elegancki dom handlowy oferujący szeroką gamę konfekcji damskiej, męskiej i dziecięcej.

W 1911 roku firma C&A Brenninkmeijer rozpoczęła ekspansję na niemiecki rynek i zatrudniła Seppa Kaisera, szwajcarskiego architekta działającego w Berlinie, na stanowisku projektanta domów handlowych. Do połowy lat 30. XX wieku powstało około dwudziestu nowoczesnych budynków usytuowanych w centrach największych miast, a przy ich projektowaniu dbano o uatrakcyjnienie wizerunku firmy poprzez reklamę zewnętrzną, duże witryny i pasaże oraz nowinki techniczne.

Wrocławska filia sklepu powstała na narożnej działce, zdecydowanie najlepszej do eksponowania tego typu obiektów handlowych. Elewację ukształtowano przy użyciu prostych środków: poziomych pasów okien biegnących przez całą jej długość. W nocnej odsłonie horyzontalne podziały podkreślono pasami świetlówek i neonami. Parter był w całości przeszklony i wyposażony w podświetlony pasaż (dziś niezachowany). Jasne, przestronne wnętrza umożliwiały swobodne kształtowanie dzięki zastosowaniu konstrukcji szkieletowej.

Budynek C&A pokazuje jak umiejętnie wpisać nowy obiekt w istniejący kontekst, a także udowadnia, że prostota nie musi być nudna. Sepp Kaiser subtelnie i z dużym szacunkiem odwołał się do wielkich sąsiadów. Poprzez wysunięty i zaokrąglony występ ściany na styku obu elewacji nawiązał do dynamicznego narożnika domu handlowego Rudolfa Petersdorffa projektu Mendelsohna. Horyzontalne ukształtowanie elewacji łączyło go nie tylko z tym obiektem, ale też z wcześniejszym o niemal dwadzieścia lat biurowcem Poelziga.

Po wojnie przez pięćdziesiąt lat w budynku mieściły się Wrocławskie Zakłady Graficzne, obecnie przywrócono mu funkcję handlową na parterze i pierwszym piętrze oraz biurową na wyższych kondygnacjach.

Co zobaczysz

Dawna siedziba domu handlowego C&A, czyli budynek zaprojektowany ze szwajcarską precyzją.

Obiekt na mapie: