Instytut Chemii UWr

Zespół budynków Instytutu Chemii, razem z sąsiednim Instytutem Matematyki, to fragment szeroko zakrojonego planu rozwoju dzielnicy akademickiej nad Odrą, wykreowany przez Krystynę i Mariana Barskich.

Instytut Chemii to zespół trzech budynków, na który składają się: wieżowiec o przeznaczeniu naukowo-dydaktycznym, laboratorium oraz audytorium (wszystkie są połączone przeszklonymi łącznikami, z widokiem na nabrzeże i nurt rzeki).

Przy wznoszeniu budynków użyto różnych materiałów, które świadczą o charakterystycznej dla Barskich dbałości o detal – sami zaprojektowali nie tylko bryły budynków, ale również oświetlenie, meble czy osłony na grzejniki. Hol laboratorium wyłożony jest płytkami jasnego i ciemnego kamienia, ściany pokryto czarno-białymi kafelkami, a sufit – wyłożony jest drewnem. W połączeniu szkła, kamienia i drewna wyczuwalne są inspiracje skandynawskimi budynkami użyteczności publicznej.

Wizytówką całego zespołu stało się audytorium: betonowa konstrukcja pozwoliła na niemalże całkowite przeszklenie elewacji, dzięki czemu uzyskano efekt lekkości całej bryły i otwarcie na otoczenie (za projekt konstrukcyjny odpowiadali K. Chrystowska i P. Schumacher). Wewnątrz szczególną uwagę zwraca podział na przestronny hol z zapleczem oraz dwie sale audytoryjne: małą i dużą, do których można się dostać po wygodnych rampach. Instytut Chemii (podobnie jak pozostałe obiekty dydaktyczne realizowane przez Barskich) został wyposażony w indywidualnie projektowane meble: rozkładane krzesła, stoły do doświadczeń, drewniane ławki na korytarzach i wygodne siedziska w holu audytorium. Częściowo przebudowane, częściowo nieużywane obiekty Instytutu Chemii stanowią unikatowy w skali całego miasta zespół architektoniczny, a o tym, jak są ważne dla Wrocławia i jego historii może świadczyć fakt, że w 2012 roku audytorium zostało wpisane do rejestru zabytków, jako jeden z niewielu powojennych obiektów.

Co zobaczysz

Lekka i nowoczesna architektura podporządkowana funkcji, ale przede wszystkim otoczeniu, czyli zieleni i nurtowi rzeki. Idealne miejsce do nauki i wypoczynku, obecnie wymagające ochrony i remontu.

Obiekt na mapie: